Kræft og strålebehandling

18/12 - 2019
Kategorier: Ikke-kategoriseret

Kort før jul mødtes Junior Talenterne i Greve til forløbets sidste seminardag om kræft og strålebehandling.

Efter introduktion til kræft, steder i eller på kroppen hvor sygdommen kan forekomme og de mulige behandlingsformer arbejdede talenterne med gammastråling til bestemmelse af position, størrelse og form af en ukendt genstand gemt mellem to flader af uigennemsigtig materiale.

​Som erstatning for menneske væv blev det med spegepølse undersøgt hvordan gennemtrængningsevnen er for gammastråling. Talenterne undersøgte også hvad der sker med gærcellers evne til at dele sig alt efter hvor lang tid de blev belyst med ultraviolet stråling.

Alle eksperimenter kunne direkte relateres til den situation læger og hospitalsfysikere står i, når en patient skal have diagnosticeret en kræftsygdom ved hjælp af stråling og efterfølgende behandles med stråling.

Endelig så Junior Talenterne Greve Gymnasiums tågekammer, hvor radioaktiv stråling kan visualiseres.